Toen er nog geen Supermarkten bestonden waren er in Haulerwijk (boven en beneden) veel meer Bakkers. Op het hoogte punt waren er wel 14 bakkers en ook wel 4 personen die deur aan deur verkochten.

In het pand aan de Slotemaker de Bruïneweg 2 was Jan Stavast de eerste bakker. Ruurd v/d Wal nam het stokje van hem over. De broers Oebele en  Anne v/d Werff, en later zoon/neef Bartele v/d Werff hebben daarna de bakkerij en de winkel verzorgd. In die tijd was het gebruikelijk dat de man werkte in de bakkerij en zijn vrouw de winkel bestierde.

Bakkerij Boersma die na van der Werff in het pand kwam heeft er in het jaar 2000 een nieuw winkelpand neer gezet. De productieruimte van de bakkerij bleef gelijk en er werd toen tijdelijk brood verkocht vanuit bouwketen. Helaas door de dood van bakker Boersma ging het niet goed met de zaken en gingen ze failliet. Daarna kwam Bakkerij van der Molen naar Haulerwijk, Het brood werd gebakken in Wijnjewoude.  Op 1 augustus 2023 heeft deze bakker alle vestigingen (Haulerwijk, Donkerbroek en Wijnjewoude) gesloten.

Per 1 december 2023 proberen de eigenaars van het pand toch om weer brood van de warme bakker te verkopen in Haulerwijk. Het is toch te gek voor woorden dat in een plaats waar vroeger 14 bakkers zaten nu geen versgebakken brood meer te koop is. Daarom rekenen we op de Haulerwijkers!

Wil je meer informatie over de geschiedenis van Haulerwijk, meld je dan aan als lid van de historische vereniging Haulerwijk en omstreken. Meer informatie vind je op:

https://www.historische-ver.haulerwijk.com/